Lux beeldmerk1

logo cefaly2 color

  • Start
  • Werkingsmechanisme Cefaly

Werkingsmechanisme Cefaly

Het Cefaly systeem voorziet in transcraniële elektrische stimulatie van de zenuwuiteinden van de nervus trigeminus (drielingszenuw). Dit vindt plaats via een op het voorhoofd aangebrachte plakelectrode. Het systeem herbergt twee werkingsmechanismen:

Pijnbestrijding: allereerst kent het een pijnbestrijdingsprogramma dat leidt tot een afname van de pijnsignalen. Het hoogfrequente signaal prikkelt de tactiele gevoelsvezels (Aβ) van de drielingszenuw. Dit principe wordt gate-control genoemd, de instroom van zintuiglijk gevoel wordt zodanig verhoogd dat er minder plaats overblijft voor de instroom van pijn.

Preventie: het laagfrequente preventieve programma leidt tot een geleidelijke afname van de frequentie, duur en hevigheid van migraineaanvallen. Het programma wordt dagelijks 20 minuten gebruikt en de eerste effecten worden na 20-30 dagen merkbaar. Het programma prikkelt de endorfinezenuwvezels (Aδ) van de drielingszenuw waardoor de endorfineproductie stijgt. Bij een hoog endorfinegehalte wordt de drempel veranderd waarbij triggers (stress, hormonen, voeding, etc) leiden tot hoofdpijn of migraine. Dit is een duurzaam effect.

U kunt meer over de Cefaly lezen via de menu-items links op deze pagina.