Lux beeldmerk1

Logoatys

Teendruk en compressietherapie

Zwachtelen

 

Uit: richtlijn veneuze pathologie varices diep neveuze ziekte ulcus cruris compressie therapie © 2014, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) 

De belangrijkste contra-indicatie voor compressietherapie is arteriële insufficiëntie.

Een (te) hoge druk kan de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel verminderen en leiden tot necrose en ulceratie. Dit geldt met name voor patiënten bij wie de arteriële doorbloeding reeds verminderd is. Belangrijk is hier voor het starten met de behandeling onderzoek naar te doen in de vorm van een enkel/arm index. Bij patiënten met diabetes mellitus dienen teendrukken gemeten te worden.

 Meerdere studies tonen aan dat tot 30% van het totale aantal patiënten met een ulcus cruris perifeer arterieel vaatlijden heeft. De ulcera kunnen hierbij een gevolg zijn van dit perifeer arterieel vaatlijden alleen, of gecombineerd zijn met veneuze insufficiëntie. Lokalisatie van het ulcus kan een aanwijzing zijn voor perifeer arterieel vaatlijden. 
Voor een juiste inschatting van de aanwezigheid en ernst van dit perifeer arterieel vaatlijden volstaan de anamnese en het lichamelijk onderzoek niet en is aanvullend vaatfunctie onderzoek nodig voor de juiste diagnose en een daarbij horend behandeladvies. Het palperen van de enkel/voetrugarterie is onvoldoende sensitief gebleken, zelfs in ervaren handen, en sluit arterieel lijden dus niet uit. Het meten van de enkel/arm index geeft wel een betrouwbare aanwijzing voor de aanwezigheid van arteriële insufficiëntie. Bij patiënten met diabetes mellitus is het meten van de enkel/arm index niet altijd betrouwbaar wegens het niet samendrukbaar zijn van de arteriën (mediasclerose). Zie ook de CBO Consensus diagnostiek en behandeling van arteriële claudicatio intermittens (1997).
Bij patiënten met arteriële insufficiëntie kan een teendrukmeting objectieve informatie over het niveau en de ernst van de ziekte geven. Bij het onderzoek wordt de teendruk vergeleken met de druk van de arteria brachialis. De normale teendruk index is 0,8-0,9. Bij een index waarde van 0,3 of minder (teendruk 40 mmHg of minder) is sprake van een kritieke arteriële insufficiëntie.

NB: de in de richtlijn opgegeven waarden geven geen richting voor de situatie waarbij de TBI kleiner is dan 0,8 maar de teendruk groter is dan 40 mmHg. Hoyer et al [1] geven in hun publicatie een TBI grenswaarde voor arterieel vaatlijden van < 0,65.

[1] Randomised Diagnostic Accuracy Study of a Fully Automated Portable Device European Journal of Vasc surgery Volume 45, Issue 1, Pages 57-64

SysToe nieuws

Meta-analyse: TBI heeft aanmerkelijk hogere sensitiviteit dan ABI, vooral bij ouderen en diabeten

ABITBI

Een recente meta-analyse over meer dan 44 studies toont aan dat teendrukken aanmerkelijk geschikter zijn dan enkeldrukken bij het opsporen van PAV. Media arteriele calicificatie (MAC) zorgt voor een aanmerkelijk lagere sensitiviteit bij ABI bepalingen, ook bij indexen lager dan 1,3. Bron: Angel Herraiz-Adillo et al The accuracy of toe brachial index and ankle brachial index in the diagnosis of lower limb peripheral arterial disease Atheroscleris 315 (2020) 81-92

Toename amputaties door Covid-19 lockdown

Voet

Het stilvallen van de reguliere zorg door de coronacrisis heeft in ziekenhuizen geleid tot een toename van het aantal grote amputaties, blijkt uit een rondgang van de NOS langs 17 ziekenhuizen. Bron: Diabetes Vereniging Nederland 25-8-2020

Mortaliteit perifeer vaatlijden blijft hoog

etalagebeen

Patiënten met perifeer vaatlijden hebben een 2- tot 5-maal verhoogd risico om binnen 1 of 5 jaar te overlijden, vergeleken met de algemene Nederlandse populatie. Hoewel de mortaliteit in de afgelopen 20 jaar een beetje is afgenomen, blijft deze nog steeds hoog. Dat blijkt uit onderzoek van Steven van Haelst. Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:C3740

Nieuwe HIS labcodes teendruk

5707127

Het NHG heeft nieuwe labcodes uitgetrokken voor gemeten teendrukken en de teen-arm index (TAI, TBI):

 

Artikel podotherapie

Lees hier meer....